Weetjes over Zuid-Afrika

Na ong. anderhalve maand Zuid-Afrika kan ik vast de volgende weetjes rapporteren:

– Men is hier dol op kleurige kleding en synthetische zweterige stofjes.  Voor een simpel katoenen shirtje ‘voor erbij’ heb ik nog best wat moeite moeten doen. De zomer loopt op haar eind, dus de Capetonians dragen inmiddels alweer truien. Overdag is het nog steeds rond de 28 graden.

– Men houdt hier van volle glazen. Wijn moet je royaal schenken, niet krenterig zijn. In een goed glas past best een halve fles wijn.

– In het verlengde hiervan: Zuid-Afrikanen eten ook veel, de porties zijn enorm.

– Zuid-Afrikanen stoppen ALLES in de magnetron, liefst ook met de plastic verpakkingen nog om het eten heen.

– De cliches over ongelijkheid zijn allemaal waar en het is vrij confronterend om zulke grote verschillen te zien in arm-rijk.

– Zuid-Afrikanen houden van oude meuk op de radio. Het lijkt hier nog niet doorgedrongen dat de jaren ’70, ’80 en ’90 reeds lang voorbij zijn. Het enige moderne nummer dat ik hier tot vervelens (en brakens, want wat een ruknummer) toe gehoord heb is ‘ The lazy song’  van Bruno Mars. Verder toch vooral Bee Gees (I kid you not) en enge jaren ’80 deuntjes van bijvoorbeeld Taylor Danes.

– Als een minibus VOL is, passen er zeker nog 2 mensen bij. Als een trein dito vol is, passen er zeker nog 20 mensen bij.

– Winkelcentra hebben allemaal prachtige schone openbare toiletten, die gratis toegankelijk zijn. Cape Town centraal heeft redelijk begaanbare toiletten. Er zijn geen sloten op de deuren, geen werkende kranen en er is geen wc-papier, maar er zijn wel drie toiletjuffrouwen.

– Over mezelf weet ik  nu het volgende: slapen in een klamboe is niet mijn ding. Op de wijs van “there’s a hole in my bucket, my bucket”, hef ik nu aan “Er zit een gat in mijn klamboe, mijn klamboe” en ook “Er zit een mug in mijn klamboe, mijn klamboe.”
(op de foto de designklamboe die ik bij Palm Tree gebruikte. Mijn eigen onooglijke maar praktische en geïmpregneerde klamboe moet zich nog bewijzen als ik over een ruime maand in Hoedspruit ben.)

Wordt vervolgd!

4 reacties to “Weetjes over Zuid-Afrika

  • volle glazen vind ik ook wel fijn, de magnetron gebruik ik spaarzaam, muziek uit de jaren 70 beluister ik graag -maar dat zal mijn leeftijd zijn, immers wie Bruno Mars is, geen idee- en zoals iemand al meldde Time Flies. Sjees, het is al bijna april, maar fill me in: waar ligt Hoedspruit?
    En vooral, blijf schrijven, het zijn juweeltjes die je (straks/later) moet bundelen. Juweeltjes die afstanden doen verkleinen.

    • Tnx :) Te Bruno Mars: houden zo, zou ik zeggen. Hoedspruit ligt naast Nelspruit, jaja. ONgeveer een uur vliegen vanaf Joburg, in noordoostelijke richting. Het ligt net onder het Krugerpark.

  • Supercool! Ik ben nu al benieuwd naar het vervolg :-)

    • Tnx! Genoeg te observeren overal ;) Lees net jullie laatste bericht, sterkte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>