Regeldingen: 2-1 maanden voor vertrek

Het komt nu echt steeds dichterbij! Toch is er nog steeds genoeg te doen!

 Administratie Zijn alle abonnementen opgezegd? Is alles duidelijk voor de zaakwaarnemer? (Denk aan financiën, belastingzaken, evt. zorg voor huis en –dieren) Zijn de eerste visa in orde? Heb je alle boekingsbevestigingen binnen? Mijn zaakwaarnemer en ik (klinkt als de titel van een sitcom…) houden in Dropbox een aparte adminstratiechecklist bij.

Zo, de administratie is bijgewerkt :)

Uitschrijven GBA Wanneer je langer dan 8 maanden aaneengesloten in het buitenland bent, moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente en zorgverzekering. Uitschrijving bij de gemeente kan in theorie tot uiterlijk 5 dagen voor vertrek, maar het beste kun je even informeren of je eigen gemeente geen andere regel heeft ingesteld.

Omdat ik in eerste instantie korter dan 8 maanden weg ben, hoef ik me niet uit te schrijven. Mijn ziektekostenverzekering moet ik dus ook aanhouden, maar omdat ik daarbij goede buitenlandmodules heb afgesloten, ben ik daardoor minder geld kwijt aan mijn Special Isis reisverzekering.

Internationaal rijbewijs regelen Niet op alle bestemmingen nodig, maar het kan handig zijn. Te regelen via de ANWB. Check ook of je Nederlandse rijbewijs tijdens je reis gaat verlopen, en verleng het op tijd (5 werkdagen).

Pasfoto’s Laat een extra setje pasfoto’s maken, niet alleen nodig voor verschillende visa, maar ook handig voor het aanvragen van lokale kortingskaarten en dergelijke. Ik ben weer in het bezit van recente delinquentenfoto’s (ik heb ze wat eerder dan 2-1 maanden voor vertrek laten maken). Voor €2,- heb ik ook een digitale versie van de pasfoto gekocht. Totaal ongeschikt voor Linkedin, maar mogelijk handig voor onderweg.

Huisartsverklaring Ik ga op reis met een behoorlijke apotheek, waaronder anticonceptiepillen voor een half jaar, malariapillen, en hooikoortstabletten, naast huis-tuin- en keuken medicijnen als paracetamol, diarreeremmers en keeltabletten. Ik zorg voor een verklaring van mijn huisarts, in het Engels, waarop alle medicijnen die ik meesjouw vermeld staan, met merknaam en generieke naam. Zo kan ik overal aantonen dat al wat ik meeneem voor eigen gebruik is.
Tandarts Nu je toch bezig bent, vergeet niet de tandarts met een laatste controlebezoek te vereren!

Huis en haard Of je nu je huis opzegt of gaat onderverhuren, belangrijke spullen moet je ergens opslaan, andere dingen kunnen verkocht of weggegooid worden. Het kan voordeliger zijn om je huis al wat eerder te verlaten en de laatste maanden/weken bij familie/vrienden te wonen. Ik heb ervoor gekozen om gewoon in mijn eigen huis te blijven tot ik vertrek, hoewel ik wel in deze periode al spullen ga opslaan. Verkoop van overbodige inboedel gaat natuurlijk onverminderd door.

 Nog meer benodigdheden Is de klamboe al in huis? Toch niet nog extra Bugsox nodig?

 Proefrondje inpakken Zo goed als alles is nu in huis. Dan komt de grote hamvraag: past alles überhaupt in de backpack? Het kan geen kwaad om een test run te draaien: naar het schijnt heb je nog niet de helft nodig van wat je denkt nodig te hebben. Ik ben benieuwd of dit me lukt!

Andere regeldingen nog even teruglezen? Lees hier afl. 1, afl. 2 en afl. 3.

Morgen lees je de allerlaatste regeldingen voordat de reis ein-de-lijk kan beginnen :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>